Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čím je televize škodlivá

24. 1. 2010

Kdo jsme a co chceme


Jsme neformální hnutí lidí, kteří si myslí, že sledování televize přináší více negativních vlivů, než se všeobecně tuší, a chceme propagovat životní styl, který se bez televize co nejvíce obejde.


Proč je televize tak špatná?



Netvrdíme, že televize je špatná sama o sobě a v každé situaci. Naše výhrady se týkají některých negativních vlivů, které přináší (některé výhrady se určitých televizních stanic netýkají)


Televize poskytuje zúžený pohled na svět - přestože televizní vysílání působí reálně, je pouze velmi omezeným výsekem skutečnosti, který určují tvůrci vysílání. Čím větší podíl svého času věnuje divák televizi, tím menší povědomí má o všem ostatním, co v televizi není, ale je stejně nebo dokonce více reálné.


Televizní vysílání komerčních stranic je vytvářeno za účelem prodeje reklamního času nebo je přímo placené. Diváka využívá jako zdroje peněz a pořady, které mu nabízí, posilují jeho závislost na dalším konzumování televizních pořadů.


Nadměrné sledování televize zabírá mnoho času, který chybí jinde. Osobnost nadměrného konzumenta vysílání se zplošťuje, přestává mít zájem o aktivní a tvořivý život a o sociální vazby.


Masovou a jednosměrnou komunikaci vydává za komunikaci mezilidskou, čímž narušuje mezilidské vztahy a způsobuje společenskou izolaci nadměrného konzumenta svého vysílání.


Sledování televize je nezdravé. Osoba při něm má minimum pohybu, často se přejídá a sledování televizní obrazovky působí změny vnímání podobné hypnotickému spánku, čímž snižují kritičnost diváka a mohou vést k neurologickým poruchám.


Televize jakožto médium má kvůli svému vlivu tendenci zasahovat do rozhodování demokratické společnosti (výběrem pořadů, osob a názorů, které uveřejní) a více či méně se vymyká veřejné kontrole.


Televize posiluje konzumní styl života ve smyslu vytváření umělých ohrožení a nabídky jejich řešení prostřednictvím nákupu zboží inzerovaného v reklamách.


Televizní životní styl je v jistém smyslu návykový tím, že vytváří a posiluje vzorce chování, které vedou k jeho dalšímu upevňování.


Televizní obrazovky na veřejných místech (obchodech, čekárnách, restauracích) přitahují nežádoucí pozornost a ruší sociální kontakty.


Děti nejsou schopny sledovat televizi dostatečně kriticky a přejímají tak modely chování, které nejsou přirozené a dospělému se jeví pouze jako nadsazené.


Náklady na sledování televize (ačkoliv je zdánlivě zadarmo) jsou vysoké (i když obtížně vyčíslitelné): Individuální: ztráta času, televizní poplatky, elektrická energie, vyšší spotřeba v důsledku reklamy, nižší osobní aktivita a nevyužití osobních možností seberealizace; celospolečenské: náklady na regulační orgány, vysílací infrastrukturu, vyšší cena výrobků, které obsahují náklady na televizní reklamu, léčba zdravotních obtíží způsobené nezdravým životním stylem.

Vše o esoterice a duchovním životě a spousty zajímavých a poučných témat
www.skola-esoteriky.cz
Zdroj: www.ee.dunres.sk
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář