Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kruhový domek

4. 8. 2009

Kruhový domek

2.11.2008

V listopadu 2008 jsem četla knihu "Atlantida a Lemurie" od Shirley Andrews a zachytila jsem nějaké slovo o kruhový domku, že kruhový prostor bydlení nebo osmiúhelníkový domek považuje za harmonie a rovnováha. Energie lépe proudí po kruhu v domku.

Díky tomu jsem vzpomněla z mé dětství. Když mi bylo asi 6 let, měla jsem sen o kruhový domek, kde budeme bydlet v budoucnosti. Z okny kruhového domku jsem koukala nedaleko že ve všichni paneláky nejsou nikdo, prostě prázdné. Myslím že likvidace protože nikdo neplatili nájem. Když bydlím v kruhový domku, cítím mnoho lépe.

fórum na http://novazeme.ning.com/profiles/blogs/kruhovy-domek

 

 

Jak se bydlí v hobitím domku

26.1.2009

V Británii, rodné zemi spisovatele J. R. Tolkiena a jeho Hobita, se do zemljanek a lesních chatek stěhuje dobrovolně čím dál víc lidí.

Vodu získáváme samospádem z potoka, toaletu máme kompostovatelnou, naše lampy a notebooky pohánějí solární panely a ledničku chladí vzduch proudící ze země. Tím vším se může chlubit rodina Welšana Simona Dalea.
 

Náklady na novostavbu, kterou z velké části sestavil sám se svým tchánem, vyčíslil na tisíc až tisíc pět set hodin práce a tři tisíce investovaných liber (asi 90 tisíc korun). Za čtyři měsíce od začátku stavby se čtyřčlenná mladá rodina stěhovala do lesa. Stropy tu podpírají zprohýbané větve, střecha je porostlá mechem a stavitel zanevřel i na pravé úhly.
 

Kuchyně

Za padesát liber si lidé mohou stejně jako Daleovi koupit svůj vlastní podíl v ekologické vesnici v nově vznikající welšské komunitě Lammas a začít plánovat obydlí se střechou z trávy. Na sedmdesáti akrech tam od loňského podzimu vzniká devět společných domácností, které budou sdílet společenskou místnost a dohromady využívat pastviny a zahradu. Domy jsou projektovány jako dvoupatrové, se zády krytými svahem a s proskleným průčelím.

Nedaleko Lammasu stojí další podobný projekt, Woodhouse Wood. Na osmdesáti akrech původního prastarého lesa žije v dřevěných domcích okolo čtyřiceti obyvatel živících se hlavně jako lidoví umělci a řemeslníci. Zájemcům o víkendu ukazují, jak šetrně kácet uprostřed lesa nebo jak sklízet vlastní úrodu. Každý pátek otvírají lesní školku pro malé děti.
 

Obývací pokoj

Daleovi patří ke stále početnější skupině lidí, kteří se rozhodli žít tak, aby co nejméně uškodili přírodnímu ekosystému. Stejně smýšlející se mohou zapsat do kursů, kde se naučí jak si postavit ekologický dřevěný domek, nebo na školení farmaření pro začátečníky.

Foto: A Low Impact Woodland Home

Převzato z
http://www.tyden.cz/rubriky/bydleni/co-se-stavi-ve-svete/jak-se-bydli-v-hobitim-domku_102260.html

 

 

 

Bydlet tak jako opice!

Návrat k přírodě je jedno z hesel současnosti. Ale nezašli teď architekti moc daleko?

„Koule na stromech“ - to je název a současně nejlepší popis nového ekologického domku. Vytvořila ho britská společnost Our Planet Retreats. Jejich cílem byly jedinečné eko-domky, vhodné jak pro turistiku, tak pro dlouhodobější bydlení. Jestli se jim to podařilo, posuďte sami: kulovité domy vypadají trošku jako z Planety opic, ale ještě víc připomínají obydlí Ewoků ze Star Wars.

Domky vypadají opravdu dobře a navíc jsou umístěné na zajímavých místech naší planety. V současnosti je najdete například na Papui-Nové Guineyi, Filipínách nebo na Vanuatu.

Domy jsou dostupné pouze po spirálovitých schodištích. Každá koule nabízí dostatek místa pro čtyři osoby a první stromová vesnička je složená z dvanácti koulí. Aby dodrželi ekologický závazek, zaměřili se architekti na všechny obvyklé eko-prvky: elektřinu koule berou ze slunečního světla, voda se ohřívá pomocí tepla, také ze slunečního záření.

Na celém projektu je nejzajímavější to, že se do něj vlastně může zapojit úplně každý! Společnost Our Planet Retreats totiž prodává podíly na domech – celá koule stojí 2500 liber (jen 75 000 korun), jeden podíl 30 liber (1500 korun). Koupě podílů není omezena národností, takže se majitelem (alespoň části) exotické eko-koule můžete stát i vy! Více informací na www.ourplanet-retreats.com/

Převzato z http://tn.nova.cz/magazin/hobby/kuriozity/bydlet-tak-jako-opice.html

Zdroj: www.bofi.cz 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář