Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hluboké ponoření do nicoty

24. 5. 2009

Základní rozdělení lidských humatonů dle základní "nevize" cyberpunkera:


1. Materiálně orientovaní lidé

Tato naprosto největší skupina lidí vnímá náš svět zcela reálně, nezpochybňuje jeho realitu a smiřuje a zabydluje se v něm zcela otevřeně zcela pod heslem - jezme, pijme a užívejme si všech slastí "života", dokud nás smrt nesebere. Smrt a věci kolem ní jsou "tabu" stejně tak jakékoli otázky po smyslu života.

Být materiálně orientovaným člověkem je jednoduché. Vše, co je kolem nás, je přece neskutečně "reálné" a tudíž my sami se musíme přizpůsobit a vzít vážně tento svět a náš život v něm. S humatonem materialisticky orientovaným nemůžete mluvit o ničem, co jej přesahuje, neb budete vždy považováni za blázna.


2. Duchovně založení lidé se střepinou v hlavě

Pak jsou tu duchovně založení lidé, kteří už okusili střípek z "nereality" a tudíž se nedokáží smířit s podstatou světa a se svým životem, jdou světem se střepinou v mysli a srdci. Většinou tato cesta je orientována na život potom ve světle neurčeném, nebi a pekle nebo prázdné tupé nirváně neexistence.

Lidé orientovaní pouze podle duchovních knih jsou už dále než materialistický zaměřený humaton, ale pokud podlehnou kouzlu "jasné odpovědi" na všechny důležité základní otázky života, stávají se jen opakovači minulosti ze strachu, že by se mohli mýlit. Zahazují skutečný význam svých "svatých" spisů a zabydlují se v "realitě" světa.

Okrajovou část duchovně zaměřených lidí tvoří mystici přesahující základní "jasnou" vizi své víry a zpochybňující základy své víry v rámci hledání pravdy "o všech věcech".


3. Absolutně osamocená cesta stopaře a snivce

Když mi někdo vyčítá, že si odporuji, odpovídám: "Protože jsem se jednou nebo dvakrát zmýlil, nehodlám setrvat v omylu navěky."

Luc de Clapiers Vauvenargues


Pokud se nějakým způsobem vymezíte ze skupiny "Duchovně založení lidé se střepinou v hlavě" bude to asi z toho důvodu, že střepina ve Vaší hlavě bude větší než obvykle a tudíž vaše touha po odpovědích bude větší než obvyklá a naučené fráze a odpovědi Vás budou nudit. Dokonce se jim budete smát nebo třeba plakat spíše nad těmi, kdož všechno již vědí a dál už nic nepotřebují na své cestě ke smrti. Budete možná čím dál víc vybočovat, budete zpochybňovat a stanete se Stopařem čerpajícím pravdu bez ohledu na to kde ji najdete.

Stopař bude stopovat fakta, zpochybňovat každou maličkost, drtit všechny učitele světa svojí nekompromisní snahou vystopovat tajemství skutečného života, přesně s vytrvalostí malého dítěte objevujícího podivný svět kolem.

Čím více budete pátrat tím budete mít více otázek, každá odpověď bude zároveň vytvářet tisíce nových otázek a budete se pohybovat dopředu i dozadu v čase. Zpochybnění se stane vaším principem, budete Stopovat "život" v jeho neskutečné podobě. Stanete se neskutečným rebelem bez příčiny, tajemným mystikem provokujícím čas a prostor a reálně smýšlející jedince.

Stopař je neskutečně všude a nikde, hned tu, hned tam. Stopařem je neskutečně mystická duše bloudící, hledající, zpochybňující a děkující. Obrovský pocit vděčnosti za každý nalezený střípek pravdy, za každou stopu vedoucí ke ztracené psí kosti, kdesi hluboko zahrabané a zapomenuté. Stopař se nezabydluje v tomto světě "nereality", stopař se vůči němu vymezuje různými způsoby jako mystik, cyberpunker, gothic a dalším způsobem. Důležité je pro Stopaře zůstat i Snivcem, který neztrácí chuť ke skutečnému životu.

Být snivcem znamená věřit tomu že všechno může být zcela jistě jinak a ta největší fantastická vize může být pravdivá, cyberpunkerský snivec se už nechce jenom motat v síti Pavouka svazujícího naši duši (můžete ho nazývat různými jmény). Být snivcem ve světě je zajímavé, inspirativní. Procházím se svými vlastními světy a jako snivec spisovatel vytvářím každou povídkou zcela nový svět. Zcela neprobádané oblasti snového světa do kterého se každou noc probouzím.

Věřím, že fantazie je silnější než vědění.
Že mýty mají větší moc než historie.
Že sny jsou mocnější než skutečnost.
Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností.
Že smích je jediným lékem na zármutek.
A věřím, že láska je silnější než smrt.


Robert Fulghum



zdroj: Cybervlk - Josef Šédl
http://www.cybervlk.net/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář