Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozsáhlá studie o horoskopech a zdraví

17. 2. 2010

Studii s neobvyklým zaměřením zveřejnila čtveřice vědců z univerzity v Torontu. Tým pod vedením Petera Austina analyzoval zdravotní záznamy o více než 10 miliónech Kanaďanů. Po rozdělení lidí podle znamení, ve kterém se narodili, vyšlo najevo, že u každého z dvanácti znamení zvěrokruhu je patrná náchylnost k určitým typům onemocnění. Například pro Býky jsou typické zlomeniny kostí, Raci inklinují k střevním problémům, u Střelců se často vyskytuje bolest hlavy, Vodnáři zase mívají problémy se srdcem. Zajímavé výsledky mají ještě zajímavější pointu. Nic totiž není takové, jak se na první pohled zdá. O svém výzkumu Austin přednášel letos v únoru na konferenci Americké asociace pro vědecký pokrok (American Association for the Advancement of Science, AAAS) v San Franciscu.

 ObrazekPeter Austin, Muhammad Mamdani, David Juurlink a Janet Huxová využili datábazi čítající 10.674.945 osob ve věku 18 až 100 let, kteří měli v roce 2000 bydliště v kanadské provincii Ontario. Analyzované osoby byly nejdříve náhodně rozděleny do dvou stejně velkých skupin. Podle data narození pak byli lidé v obou skupinách rozčleněni do dvanácti slunečních znamení.

Nejdříve byla pozornost věnována první experimentální skupině. U každé z dvanácti podskupin vědci sledovali četnost výskytu 223 nejběžnějších diagnóz vedoucích k hospitalizaci nemocných pacientů. K jednotlivým znamením vědci přiřadili dvě nejčastěji se opakující diagnózy. Například u lidí narozených ve znamení Lva byla zjištěna významně vyšší pravděpodobnost gastrointestinální hemoragie (krvácení do zažívacího traktu) než u lidí narozených v ostatních znameních. K tomu viz následující tabuka:

Beran onemocnění kostí a chrupavek, chronické problémy se žaludkem, střevní potíže
Býk zlomeniny krčku stehenní kosti, žaludeční a střevní cysty
Blíženci psychické poruchy, drogová závislost, alkoholismus
Rak střevní problémy, chudokrevnost
Lev krvácení do zažívacího traktu, oslabená imunita
Panna zvracení v těhotenství, zlomeniny krčku stehenní kosti
Váhy zlomenina pánve, krvácení z podbřišku
Štír leukémie, zánět střev
Střelec zlomeniny ruky, bolesti hlavy
Kozoroh    spontánní potrat, zdravotní problémy ve stáří
Vodnář angina pectoris, bakteriální zápal plic
Ryby srdeční mrtvice


Kvůli ověření výsledků byl stejný postup realizován také u druhé kontrolní skupiny. I tam byly u každé z dvanácti podskupin stanoveny dvě nejčastěji se opakující diagnózy. Při vzájemném srovnání experimentální a kontrolní skupiny se ukázalo, že až na dvě vyjímky se výsledné poznatky neshodovaly. Opakovaně se objevila pouze diagnóza krvácení do zažívacího traktu u lidí narozených ve znamení Lva a zlomenina ruky u Střelců.

Jaký je tedy závěr celé studie?

Primárním cílem výzkumu nebylo prokázat nebo vyvrátit platnost astrologických pouček. Tým Petera Austina chtěl upozornit na problematickou hodnověrnost některých běžně používaných statistických metod a na nevhodné způsoby jejich aplikace.

"Vědci se snaží ujišťovat, že jejich klinické studie jsou vypracovávány přesně, avšak někdy mohou dospět k chybným závěrům jenom kvůli náhodě," řekl Austin. Statistickým chybám lze samozřejmě předcházet. Zvýšená opatrnost je nutná vždy, když jsou výsledky nečekané, v každém případě je však žádoucí výzkum opakovat. Člověk má totiž sklon hledat spojitosti všude, tedy i tam, kde žádné nejsou.

"Zaměňte astrologická znamení za jiné charakteristiky, jako je pohlaví nebo věk, a vaše mysl začne ihned vytvářet vysvětlení pro pozorovaná spojení," pokračoval Austin. "Pak se rychle přehoupnete k závěrům interpretujícím dosažené výsledky. Tuto studii jsme dělali proto, abychom ukázali, že čím více hledáme nějaké souvztažnosti, tím je pravděpodobnější, že je nalezneme, zvláště když nezačínáme přesnou otázkou."
Studie nemohla dopadnout jinak, než dopadla. Výzkum Petera Austina tudíž nemohl přispět k řešení hlavního sporu mezi astrology a jejich odpůrci.

zdroj: gnosis9.net

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář