Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ekologie nejen pro nás

20. 3. 2009

Proč být vegetariánem? Abychom neškodili zvířátkům? A víte, že když si umyjete talíř jarem na nádobí, umírá kvůli tomu spoustu kytiček? Když si vyperete prádlo v pračce - padesát litrů vody naředěných s 200 g rozpuštěného prášku a k tomu zbytečná aviváž - voda odtéká kamsi, kde z toho žijí rostliny, nebo pijí zvířátka, nebo se to prostě "jen" vlévá do řeky, v které žijí zvířátka, i rostliny. Říční voda se vsakuje do břehů, kde jsou další rostliny, nebo se s ní zalévají zahrádky. Jakpak chutná vaše fosfátová mrkvička?

Spočítejme si to: V průměru každý den každá rodina pere jednu pračku, myje nádobí, pak týdně jednou čistí koupelnu a záchod, myje podlahu. A kam se ¨všechny ty prostředky ztrácí? Je opravdu nutné mít na každý kus předmětu jiný prostředek?

Dosud jsem toto nebrala příliš vážně, jen jsem občas nad tím zapřemýšlela, ale vždy jsem skončila myšlenkou, že na drahé ekologické prostředky prostě nemám. Pak jsem se přestěhovala do baráčku se zahrádkou a začala jsem samozřejmě mít zájem o to, kam se vylévá naše pračka, kam odtéká voda s jarem na nádobí, kam se splachují silně chlorované přípravky a podobné preparáty. samozřejmě na naší zahrádku. Odklopili jsme betonové víko a v tom okamžiku, kdy zrovna prala naše pračka, se mi chtělo plakat, jak se ta modrá voňavá pěnivá barva pracího prášku vsakuje do naší krásné trávy, do naší zahrádky (viz obrázek dole), z které pijí naše mrkve, náš celer, naše bylinky. A dost, řekla jsem si, ty peníze za to stojí. nebudu jen koukat a pořád se ospravedlňovat, že na to nemám, protože naše milovaná příroda, naše Matinka Země je k nezaplacení. těch pár kaček navíc klidně dám, za to, že naše kytičky, že kytičky Matinky Země budou pít a žít zdravě stejně jako se o to snažíme my.

 

Tímto Vás všechny čtenáře prosím, jestli to ve Vás něco probudilo, něco jako soucit s přírodou, jestli máte rádi krásné zdravé květiny, jestli Vám na nich a na Vašem Zemském domově ze srdce záleží - neničte domov, ale pěstujte ho. Kupujte ekologické prací prášky, jary, a prostředky, prosím, těch pár korun navíc za to stojí. Náš domov je jedinečný, a nelze jen tak během pár let "uklidit" bordel, který jsme spáchali.

Neodkládejte to na "až budu mít čas", udělejte to hned zítra. Každý den je pro nás důležitý a buďme vzorem ostatním, buďme na sebe hrdí, že nepatříme k těm, co přírodě ubližují, když si mohou sami svobodně rozhodnout.

 

Pro snazší hledání a výběr eko prostředků, navštěvuji tyto stránky: http://www.edenshop.cz

 

Dáte si sklenku?

  No prostě je to nechutné a měli by jsme s tím všichni něco dělat, počínaje naší vůlí chtít to změnit. Jeden člověk nic nezmění, ale víc lidí už něco dokáže.

 

Převzato z http://www.duchovnipoznani.info/vegetekologie.htm

www.bofi.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář