Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak barvy duhy ovlivňují náš život

21. 7. 2010

Možná si  řeknete, to je ale pěkný nesmysl, jak můžou barvy ovlivňovat můj život. Ale určitě každý z Vás cítil, že se mu některá barva líbí více a některá zas méně. Některé barvy  nás doslova  odpuzují, máme z nich špatný pocit a nevíme proč. Také každý z Vás  viděl alespoň jednou v životě duhu na obloze těsně po dešti, kdy je vzduch ještě plný vody a  slunce již opět svítí. Já, pokaždé když vidím duhu, zažívám velkou radost a nemůžu se jí  nabažit. Pro mne duha na obloze odměnou za dobrou práci. Možná i vy zažíváte v těchto prchavých chvílích pocity bezpečí a klidu.

Duha je světelným mostem mezi nebem a zemí, pro mne je smlouvou mezi Vesmírným Otcem a Matkou Zemí. Barvy jsou v duze zastoupeny v určitém poměru, který má svůj smysl. A tento řád zakotvený v duze ovlivňuje naše životy překvapivým způsobem. Duha (spektrum) je též fyzikální úkaz, který můžeme získat rozložením bílého Světla na hranolu.

Ale abychom to vzali od úplného začátku. Dávno je tomu, co jsem chodila na základní školu.:-) Velké problémy jsem nikdy neměla, ale co překvapovalo mě i mé spolužáky bylo to, jak jsem dokázala rozumět chemii. Tato zkušenost se potvrdila i na gymnáziu, kdy mi stačilo pouze vyslechnout výklad při hodině a již jsem se nemusela nic učit. Pamatuji se, že nejvíce mě zaujalo učení o stavbě hmoty ( atomy, protony, elektrony). Asi také proto jsem se rozhodla chemii studovat dále na VŠ. Až tam jsem ale zjistila, že chemie v realitě chemických továren tak trochu odporuje mému cítění světa. Ničeho nelituji. Nyní chápu, proč jsem šla touto cestou – abych si vzpomněla na to, jaký je vztah mezi hmotou a energií. Dnes vím naprosto jistě že jde o dva různé projevy téhož. Pro hmotu i energii platí stejné zákony : Zákon zachování energie / Zákon zachování hmoty a Zákon akce a reakce. Nyní je věda o trochu dále a jsou objeveny další ještě menší částice o nichž se mluví jako o světle nebo naplněných světlem. To by ovšem znamenalo, že hmota i energie je ze světla a tudíž i my jsme ze světla :-)

Vše co ve Vesmíru existuje v materiální podobě má svůj prapůvod v energii, vpodstatě jde o velmi zhuštěnou energii. Dnešní úroveň vědeckého poznání tento fakt již může dokázat a my všichni také již víme, že můžeme energii získat například „rozbitím“ atomu, jak se tomu děje v atomových elektrárnách. Každá částečka hmoty, která zde na Zemi existuje vyzařuje určitou část energie a tak si vytváří svůj energetický obal. To platí pro tzv. neživou i pro živou hmotu. Takže i my lidé, zvířata, stromy a květiny máme kolem sebe energetický obal - auru. někteří citlivější jedinci můžou tyto aury cítit nebo dokonce vidět. Dnes již dokážeme auru i vyfotografovat a provést rozbor stavu duše a těla podle barev v auře se vyskytujících. Obě těla jak fyzické, tak světelné se navzájem ovlivňují velmi významně. Fyzické tělo je oživováno energií proudící v tzv. meridiánových drahách. Energie do těla vstupuje a vystupuje ven prostřednictvím energetických center. A zde se dostáváme k tomu, jak barvy ovlivňují náš život. Světlo se projevuje různým způsobem a je také možné ho různě vnímat, využívat a nechat se ovlivňovat:

Barvy (vidíme) – Světlo je složeno ze 3 základních a 3 složených barev ve velmi přesném poměru. Každá barva má svou specifickou vlnovou délku a své působení.

Zvuky ( slyšíme) – jsou vibracemi Světla, mohou být harmonické nebo disharmonické. Všichni víme, jak nás ovlivňuje hudba – výška a síla tónů,

 Vůně (cítíme) – jsou esencemi Světla a také nás ovlivňují.

Každé centrum je ovlivňováno specifickou barvou, zvukem a vůní. Nebudeme zde rozebírat to, jak je které centrum ovlivňováno. Zmínila jsem to jen pro uvědomění. 

Nyní se budeme blíže věnovat prvnímu aspektu Světla a tím jsou barvy- barvy spektra – barvy duhy. Jak jsem zde již napsala, barvy jsou v duze zastoupeny v určitém poměru a bylo zjištěno že ve stejném poměru ovlivňují vývoj zde na Zemi, ve stejném poměru ovlivňují naše životy, sluneční rok, týden a dokonce i každý náš den. Každý z nás má svou životní barvu, která napovídá jaké máme schopnosti a nebo s čím se musíme naučit vyrovnat. Barvy nám mohou pomoci pochopit náš život, mohou odhalit jaké máme přednosti a jaké slabiny a také nám mohou pomoci vyrovnat naše nedostatky, léčit nemoci. Mohou ovlivnit atmosféru na pracovišti nebo doma. Barvy nás mohou vést naším každodenním životem klidně a bezpečně. Stačí přijmout je do svého života a začnou se dít zázraky.

Já jsem k barvám byla vlastně vedena svou maminkou od dětství, ale pamatuji se přesně, kdy jsem se poprvé rozhodla si zakoupit svetr v mé životní barvě a také si pamatuji, jak mě moje životní barva ovlivnila při výběru auta :-). Tím, že jsem nechala vstoupit mou životní barvu do mého života jsem umožnila, aby nastaly změny, které vedly k tomu, čím jsem nyní. To znamená, že mě vedla na cestě k sobě, do mého nitra, kde jsem opět objevila kdo jsem a proč tu jsem:-)

 Duha obsahuje 3 základní a 3 složené barvy. Zkusím stručně popsat jejich působení na nás, co mohou rozvíjet a i jakým způsobem nám mohou škodit.

 Modrá barva podporuje naše rozumové schopnosti, rozvíjí náš intelekt, podporuje vstřebávání vědomostí. V případě, že máme tendence ji používat příliš může nás dovést na zcestí, které se může projevit jako mentální anorexie, dogmatismus, přílišná tvrdost. Pomáhá budovat naši mužskou stránku a vede nás na cestě k našemu otci a na cestě k Bohu.

Červená barva podporuje naši citlivost, vztah k přírodě, ke svému tělu a ke hmotě vůbec. Pomáhá budovat naši ženskou část a vede nás k naší matce a k Matce Zemi.V případě negativního působení vede k nenávisti, lakotě, majetnictví.

 Žlutá barva podporuje život, jeho udržení, vede nás ke zdravému pohybu ( tanec, cvičení, cestování). Naopak přebytek žluté barvy může vést k vyčerpání, k nerovnováze jak v životě tak ve zdraví. Žlutá barva nás zbavuje strachu a pomáhá budovat sebevědomí, léčí naše vnitřní dítě.

 Fialová barva je složena z modré a červené barvy a vede k nastolení harmonie, rovnováhy mezi mužem a ženou, mezi rozumem a citem. Učí nás odpočívat a relaxovat. Přemíra může naopak vést k lenosti. Doplňuje barvu žlutou a může pomáhat při přílišném energetickém vyčerpání.

 Zelená barva je složená z barvy modré a žluté. Symbolicky znamená realizaci nápadu, plánu, myšlenky. Poháhá nám se rozvíjet a růst. Také nás učí žít zdravě a rozumně užívat života. Symbolizuje lásku na úrovni srdečního centra., je to láska bez závazků , svobodná a osvobozující. Doplňuje barvu červenou a tak může pomáhat tam, kde jsou projevy nerovnováhy způsobené vlivem červené barvy. Naopak přílišné používání zelené barvy může vést k workoholismu.

 Oranžová barva je složena z barvy červené a žluté. A symbolizuje lásku tvůrčí., lásku matky Země, která se nechá vést naším otcem Vesmírem. Oranžová barva je barva, ve které se cítíme bezpečně. Takže kdo má pocit, že mu chybí láska, může si pomoci touto barvou. Mám vyzkoušeno, že působí léčivě při depresích. I přemíra oranžové barvy může škodit, protože i lásku je dobré vyvážit rozumem – modrou barvou.

Je potřeba mít na zřeteli, že barvy je důležité vyvažovat tak, aby nenastal nějaký extrém. Kdybychom barvy namíchali přesně tak jak jsou zastoupeny ve spektru neboli v duze, dostaneme barvu bílou. To znamená, že bílá barva je dokonalou barvou a můžeme si říci je je to barva čistoty, nevinnosti, Světla

 A nakonec bych si nechala barvu černou. Tu bychom v duze marně hledali a také ji tam nenajdeme. Co to je vůbec barva černá? Vpodstatě vznikne smícháním barev duhy v nesprávném poměru. Barva černá má tu vlastnost, že dokáže dokonale a jednostranně izolovat. Takže ten, kdo je v ní oblečen, je dokonale izolován od svého okolí, je jakoby chráněn  před únikem své vlastní energie. Negativním aspektem je to, že brání čerpání energie z přirozených zdrojů. a naopak podporuje vysávání energie jiných lidí včetně dobrého i špatného. Dlouhodobě používání může vést k vyčerpání organismu a i k těžkému onemocnění.  Nejvíce škodí  černé spodní  prádlo, protože blokuje důležitá energetická centra  ( kořenové a srdeční) a v konečném důsledku může být jednou z příčin toho, proč nyní na Zemi chybí mateřská láska a proč ženám chybí ženská energie a mužům mužská energie --mužská síla.

Černá barva má své místo v našem životě jako symbol chaosu, ve kterém dochází k přetvoření toho, co již nepotřebujeme v nové stavební prvky. Z tohoto pohledu ji můžeme také brát jako barvu, která nám v určité části života může nějakým způsobem pomoci. Ale jako ve všem je potřeba najít správnou míru. Uvědomme si, že černá barva a také temnota  a strach nás od sebe odděluje, izoluje a může nás i ovládnout, pohltit......

Zdroj: www.domus-solaris.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář